2010. november 7.
Labor,
1053 Budapest, Képíró u. 6. Térkép

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ,
a MoME és a BME közös, angol nyelvű programja

Az elmúlt 20 év politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális változásai Kelet-Közép-Európában a városok jelentős átalakulását is eredményezték. A régió városai hasonló problémákkal küszködnek, és gyakran ugyanazokkal a kihívásokkal kényszerülnek szembenézni. Mégis, e városok között igen korlátozott a tapasztalatcsere: ezt a hiányt hivatott pótolni a KÉK által szervezett találkozó. A különböző politikai, gazdasági és társadalmi víziók csatatereivé váló városok új kihívásaira számos politikai válasz született – de ezzel párhuzamosan a szakmai, civil és kulturális szférák találkozópontjain is megkezdődött a városok átalakulásáról szóló gondolkodás. Építészek, képzőművészek és aktivisták közös munkája eredményeképpen számos innovatív és merész ötlet, megoldás, projekt született.

Milyen új módszerekkel és eszközökkel közelíthető meg a kortárs város? Melyek a találkozási pontok az építészet, a képzőművészet, az urbanisztika és az aktivizmus között? Mi a szerepe kutatásnak és a beavatkozásnak a várossal foglalkozó kulturális projektekben? Hogyan képes egy kulturális projekt hatást gyakorolni a városi döntéshozókra? A találkozó ezekre a kérdésekre keres választ.

A találkozó első részében az Anatomy of a Street c. nemzetközi kutatás eredményei kerülnek bemutatásra, ahol Aleksandra Wasilkowska (Bęc Zmiana) és Dagmar Petrikova (Slovak Institute of Technology) beszámolói mellett Steierhoffer Eszter (Art Network Agency) és Polyák Levente (KÉK) közös, a 2010. júliusi London Festival of Architecture-ön díjazott projektje is bemutatásra kerül. A találkozó második részében ismét a varsói Bęc Zmiana képviseletében Grzegorz Piątek, a 2008-as Velencei Biennálé Arany Oroszlán-győztes pavilonjának kurátora beszél arról, hogy milyen eszközöket  szolgáltat a művészet a városról szóló vita létrehozásához. Ezt követően Jakob Hurrle, a prágai Multicultural Centre vezetője mutatja be a migráció városi jelenségeit vizsgáló programjait, majd Constantin Goagea, a bukaresti Zeppelin vezetője beszél a szervezet bukaresti lakótelepek köztereinek problémáira megoldást kereső programjairól. A prezentációkat Ivan Kucina, a belgrádi Építészkar és a New York-i Parsons the New School of Design tanára, a Belgrádi Nemzetközi Építészeti Hét programigazgatója zárja, az önszabályozó városi folyamatokról szóló előadásával.

Program

14.00 Steierhoffer Eszter & Polyák Levente: Anatomy of a Street: Budapest, Pécs, London
14.30
Aleksandra Wasilkowska (Bec Zmiana, Warsaw): Anatomy of a Street: Warsaw
15.00 Dagmar Petrikova (Slovak Institute of Technology): Anatomy of a Street: Bratislava
Kérdések, kávészünet
16.00
Gregorz Piatek (Bec Zmiana, Warsaw): Debating the City: Art and Cultural Organisations

16.30
Jakob Hurrle (Multicultural Centre, Prague): Cultures from Around the Block

17.00
Constantin Goagea (Zeppelin, Bucharest): Zeppelin: Interventions in Socialist Neighborhoods

17.30
Ivan Kucina (Faculty of Architecture, Belgrade): Conditions of Self-Regulated Urbanity

18.00
Kérdések, vita

Részletes információ: http://www.anatomyofastreet.org/collaborations vagy itt.

Az esemény támogatói: PATTERNS_Lectures (WUS Austria & ERSTE Stiftung), International Visegrad Fund, Lengyel Kulturális Intézet

Résztvevők

 

Az esemény támogatói:

PATTERNS_Lectures                     
(WUS Austria & ERSTE Stiftung)


International Visegrad Fund         


Lengyel Kulturális Intézet              
         
Kortárs Építészeti Központ, Hungarian Contemporary Architecture Centre, Kortársz Építészet, Kortársz Építész, Kortársz Építészeti, Kortárs, Építész, Építészeti, Építészet, Hungarian, Contemporary, Architecture, Architectural, Architect, Center, Centre, kÉk