KÉK FILMKLUB - 2011. január 24. hétfő 8 óra
KINO MOZI (1137 Budapest, Szent István körút 16.)

Folytatódik a Kortárs Építészeti Központ filmklub sorozata. A középpontban nem a film, hanem a filmet néző ember áll: építészeket hívunk meg, akikkel egy-egy, számukra meghatározó (vagyis kedvenc) filmet nézünk meg, amit közös beszélgetés követ.

Vendégünk Szentirmai Tamás, az Ember a magasban című filmmel.

A filmklubon résztvevők között kisorsolunk két példányt a Partvonal Kiadó Philipe Petit: Felhőkkel táncoló című könyvéből.


Ember a magasban (James Marsh, 2008)

Az Ember a magasban lenyűgöző dokumentumfilm egy francia kötéltáncos, Philippe Petit elképesztő kis sétájáról a World Trade Center két tornya közé kifeszített drótkötélen 1974-ben. A film kevésbé magáról a mutatványról, inkább az előkészületekről mesél: a hat évig tartó tervezésről Párizsban és New Yorkban, valamint a végrehajtáshoz összeállt különös kompániáról, köztük értetlen amerikaiakkal, gyanakvó franciákkal és egy szál ausztrállal, akit csak Ausztrálnak neveznek. Olyan, mintha egy rablás története lenne, feszült gengszterfilm kötéltánccal. Petit vérbeli bűnöző elme, WTC-akcióját hosszas megfigyelés előzte meg, társaival együtt iratokat hamisított hozzá, üzletembernek és munkásnak álcázta magát. Néhány megoldás a logisztikai problémákra akár a McGayverben is szerepelhetett volna: a kötél kifeszítéséhez szükséges kábelt például íjjal lőtték át a túloldalra.

 

Kurátorok: Böszörményi Gábor, Édes Balázs, Soltész Noémi

 

Jegy: 1000 FtKortárs Építészeti Központ, Hungarian Contemporary Architecture Centre, Kortársz Építészet, Kortársz Építész, Kortársz Építészeti, Kortárs, Építész, Építészeti, Építészet, Hungarian, Contemporary, Architecture, Architectural, Architect, Center, Centre, kÉk