Szociális építészet - építészeti beavatkozások, mint a társadalmi fejlesztés eszközei

A KÉK Kertmozi második alkalmával Samuel Mockbee amerikai építészről és az általa alapított építési és oktatási programról, a Rural Studio-ról szóló dokumentumfilmet vetítjük. Mockbee és diákjai az Auburn University építészeti tanszékének szakmai támogatásával Alabama legszegényebb térségében élő családok lakókörülményeinek és tágabb értelemben vett lakókörnyezetének javítását tűzték célul.

A diákok saját kezűleg, a családokkal együtt építették fel házaikat, közösségi központokat és imahelyeket. Bár a legegyszerűbb anyagokat használták, mégis az innovatív terveik és elhivatottságuk kiemelkedő építészetet eredményezett. Az inspiráló dokumentumfilm erős állást foglal az építészet és a szakma társadalmi szerepéről. Mivel a világon egymást érik a katasztrófák, a földrengésektől az árvizekig, a Rural Studio eszmeisége és gyakorlati módszerei világszerte és itthon egyaránt fontos tanulságokkal szolgálnak.

Meghívott vendégek: Gulyás Erzsébet és Pozsár Péter, a Reflekt Stúdió építészei. Az idén alkult Stúdió egy olyan nonprofit építészeti vállalkozás, mely a szociális építészet magyarországi helyzetével és lehetőségeivel foglalkozik. A nyáron indult BERET10+1 programról fognak mesélni, egy 300 fős csereháti faluban zajló többelemű építészeti beavatkozásról, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a BME diákjai, a Romaversitas hallgatói és a helyi lakosok közösen végeztek.

Kurátorok: Huszár Daniella, Soltész Noémi      |    Jegyár: 800 Ft     |     Támogató: Ökopolisz Alapítvány


Kortárs Építészeti Központ, Hungarian Contemporary Architecture Centre, Kortársz Építészet, Kortársz Építész, Kortársz Építészeti, Kortárs, Építész, Építészeti, Építészet, Hungarian, Contemporary, Architecture, Architectural, Architect, Center, Centre, kÉk