UrbanReport.ro #3
click & download 
THE PIONEERS OF THE EMERGENT PRACTICES
(Az újszerű módszerek úttörői)

A legfrissebb Zeppelin kezdeményezés rövidesen Budapesten landol. Az URBANREPORT.ro egy olyan kutatási program, amely 4 ország (Románia, Bulgária, Magyarország, Szerbia) kortárs urbanisztikai, szociális és építészeti fejleményeit kutatja, tárja fel. Ebben a kutatásban partnerek a Zeppelin (Bukarest), a KÉK (Budapest), a BINA (Belgrád) és a SAW (Szófia).

Az UrbanReport.ro #3 (Az újszerű módszerek úttörői) mostantól elérhető az interneten; az alábbi honlapon olvasható és pdf formátumban letölthető:
www.urbanreport.ro/issues2.php?id_iss=3

A nyomtatott formában megjelenő ingyenes folyóirat az alábbi címen megrendelhető: comunicare@zeppelin-magazine.net.

Eltelt húsz év... Időközben rájöhettünk, hogy igazi átmenet nem létezik, és talán Európának ez a fele sosem lesz összehasonlítható a nyugati felével. Ennek a tapasztalatnak a kölcsönös megosztására hívjuk meg Önöket a harmadik Urban Report kötet bemutatására. Ez a kötet úttörő építészeti módszerek ismertetésére vállalkozik, amelyek itt és most újszerűek, szokatlanságukkal kitűnnek. E módszerek úttörőek abban az értelemben is, hogy nem kanonizált, akadémikus jellegűek.

Rendszerint kis tervekről, törékeny, de heroikus akciókról beszélhetünk, amikkel ha csak lokálisan is, de sikerül átalakítani, méltóságteljessé tenni a világot. Gyarapodó számuk, valamint az az energiamennyiség, amelyet képesek átadni a környezetnek, némi reményt adhat arra, hogy a dolgok jó irányba fordíthatók. Igen, ez a kötet, ha tetszik, azon rebellis szemléletű emberek kezdeményezései-nek van szentelve, akiknek nincs visszaút és kénytelenek kitörni, újítani...

A bemutató 2011 december 2-án 18:00-20:00 óra között lesz a Ludwig Múzeumban. Résztvevők: Stefan Ghenciulescu, Cosmina Goagea, Constantin Goagea, Szemerey Samu, Péterffy Miklós (az Urban Report szerkesztőségétől), valamint Vági János, Zsuffa Zsolt, Ligetvári István (az UR #3 -ban publikált alkotók közül). A lap bemutatása és néhány benne foglalt terv, módszer, akció ismertetése után a lap tematikájáról, az urbanisztikai aktivizmusról vezetett beszélgetést Szemerey Samu moderálja. A lap tematikája egyben a Yona Friedman életművét bemutató, „A nemépítés gyakorlata” című aktuális LUMÚ kiállítás gondolati világának, módszereinek párhuzamba állítására is lehetőséget ad.

A kezdeményezés támogatója:

Az Institutul Cultural Roman Cantemir programja
Az OAR (Román Építészek Rendje)
A Nemzeti Kulturális Alap (Románia)

Kortárs Építészeti Központ, Hungarian Contemporary Architecture Centre, Kortársz Építészet, Kortársz Építész, Kortársz Építészeti, Kortárs, Építész, Építészeti, Építészet, Hungarian, Contemporary, Architecture, Architectural, Architect, Center, Centre, kÉk