Zsebparkokat Belső-Erzsébetvárosba! 

A közterületeken és az üres telkeken zsebparkok kialakítása, a parkolás átalakítása, a biciklis közlekedés elősegítése, az üresen álló telkek, boltok és pincerendszerek hasznosítása, új típusú utcabútorok kialakítása – ezek voltak a résztvevők főbb gondolatai a KÉK – Kortárs Építészeti Központ által szervezett belső-erzsébetvárosi köztér-fórumon.


Sokféleség a köztér-fórumon

Az október 3-ai szombaton mintegy ötven érintett és érdeklődő – tolmács, romkocsma-üzemeltető, tanár, grafikus, játékbolt-tulajdonos, képviselő-testületi tag, építész, közgazdász, filmes, városvédő, tájépítész és még sorolhatnánk – jött össze az Elektrotechnikai Múzeumban, hogy újfajta gondolatokat indítson el a városrész köztereiről.

 

Példák Ausztriából

Az esemény dramaturgiáját Roland Gruber (Nonconform - Architektur vor Ort), közösségi tervezésre specializálódott osztrák építész alakította. Az építész-kommunikátor azzal a céllal vett részt az eseményen, hogy elmondja, Ausztriában miként indítanak el egy-egy köztéri projektet az érintettek aktív részvételével. Gruber előadásából kiderült, hogy a Nonconform csapata mindig nyit egy ideiglenes irodát az adott helyszínen és egy háromnapos, komplex eseményen keretében ötletgyűjtést szerveznek a helyi boltokban és kocsmákban, fókuszcsoport-beszélgetéseket folytatnak és munkaközi látványterv-prezentációkat készítenek. Ezt követően már szintetizálhatóak a legfontosabb javaslatok, amelyeket háromdimenziós fotómontázsokon keresztül, közérthető formában mutatnak be több forgatókönyv egyidejű felvázolásával. Egy-egy ilyen folyamat komoly lokális energiákat szabadít fel, aminek nyomon követésére Ausztriában a helyi sajtóorgánumok is felsorakoznak, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a projektek a megvalósítás szakaszába léphessenek.

 

Vitaindító gondolatok

A Nonconform módszereibe a részvevők is belekóstolhattak. Indításként Zimborás Gábor építész tartott gondolatébresztő prezentációt a zsebparkok témájának felvezetésére. Az előadás elsősorban arra koncentrált, hogy miként válthatják fel a felülről jövő tervezést az alternatív kezdeményezések, illetve a lokálisan felmerülő köztér-használati igények. A bemutatásra került példák alapján kiderült, hogy egy-egy zsebpark kialakításában a siker titka mindig a hely szellemének megragadása. A hazai alternatív kezdeményezések közül említésre került a körfolyosós udvarokat kertté alakító Gang Csapat, a parkolóhelyeket egy-egy napra köztérré alakító PARKing mozgalom, illetve a városban egyre több helyen feltűnő gerillakertészet. Szóba kerültek a 70-es években New Yorkból indult városi kertészet és mezőgazdaság érdekességei, valamint a zsebparkok kialakításának legfontosabb lehetőségei és feltételei.

 

 


Kortárs Építészeti Központ, Hungarian Contemporary Architecture Centre, Kortársz Építészet, Kortársz Építész, Kortársz Építészeti, Kortárs, Építész, Építészeti, Építészet, Hungarian, Contemporary, Architecture, Architectural, Architect, Center, Centre, kÉk